DET SA KLICK....

...direkt mellan mig och min första digitala systemkamera den dag vi möttes.

Ett sista besök innan vintern

Vi hade bestämt oss för att göra ett för i år sista besök vid Hjälstaviken. Det blev kanske lite i senaste laget men vi hade ingen möjlighet att åka tidigare. Vi bokade två dygn (Månd - Ons.)  vid vårt vanliga boende på slottet

Måndag em hände inte speciellt mycket så det blev lite mys med räkmacka och lite vin på kvällen 

Tisdag morgon gick vi till spången och gömslet. Man fotar ju både det ena och andra. Här framför hägrarna så simmade några salskrakar, vilket jag inte alls hade koll på vid fototillfället utan det fick vi reda på senare.

Salskrakar

Sen var det naturligtvis de söta skäggmesarna som var målet. Dem bara måste man besöka varje år. Vanligtvis är det så här man får se dem, trippandes på spången eller gömda bakom stråna. 

Men tillbringar man dygnets alla ljusa timmar där så lyckas man få till några bilder där man ser dem lite bättre.

Lite kul att se dem bakifrån. Jag ser ett skrattande ansikte här.

Matningen nedanför Kvarnberget hade börjat lite smått. Satte mig där och njöt av solen som visade sig små stunder. 

Entita i enen

Tofsmesen var i farten

Här ser den ut att göra armhävningar ( eller benhävningar kanske :-) 

Den lilla kvicka kungsfågeln var still en sekund så den hann bli fast på bild.

Tillbaka till skäggmesarna

Några bilder på vass och blad blev det.

Och efter alla år där nere så fick vi äntligen syn på den kamouflerade kattugglan som är stationär där. En kvinna som vi träffade visade på oss var den satt. Högt upp och väldigt "osynligt"

Det blev kanske lite för många bilder men det blir ju lätt så när jag väl kommer till skott för att blogga.

Trevlig kväll ! 

  // Ing-Marie

Inlagt 2023-10-28 17:41 | Läst 718 ggr. | Permalink
Mycket bra bilder, och inte bara 'porträtt' det gillas! Höstbilder dessutom, oktober är verkligen fint! Kul med Salskrakarna, en fågel jag alltid såg rätt många av i 'mellanskärgården' i Stockholms skärgård från oktober och framåt, troligen stannade dom där om inte isarna la sig..
Hälsn!
Svar från imse 59 2023-10-29 14:52
Tack så mycket Jan !
Jag försöker komma ihåg att ta några bilder på hur det ”egentligen ser ut” . Gillar att se när andra visar det så då kan jag väl också försöka göra det.
Jag har aldrig sett en salskrake vad jag kan minnas, man vet ju hur hanen ser ut , men aldrig kollat på honans och ungarnas utseende. Så olik hanen. Det var tack vare en annan besökare som vi fick veta vad detta var
Ing-Marie
Mycket fina bilder alltid trevligt att titta på dina fina bilder du presenterar dom så fint du fick så fina bilder på salskraken Hälsingar Lennart Pettersson
Svar från imse 59 2023-10-29 14:54
Tack så mycket Lasse !
Hjälstaviken levererar nästan alltid något spännande.
Salskrakar har jag aldrig sett så det var kul.
Ing-Marie
Lyckosam tur med fina bilder på några av dom finaste i fågelväg man kan hitta.
Läckra poser på Skäggisarna och härligt höstglöd i växtligheten..
HaD/Gunte..
Svar från imse 59 2023-10-29 20:20
Tack Gunte !
Dom är ju så söta, älskar dessa fåglar, man blir så glad när man ser dem trippa runt där på spången och de ser så nöjda ut.
Ing-Marie
Vilken fin utdelning. Kul med mängden av skäggmesar, de är så vackra att man inte kan få för många. Den tredje bilden från slutet är min favorit. Spännande med salskrake den ser jag sällan, detta är nog ungar eller honor.
Svar från imse 59 2023-10-29 20:24
Tack Peter !
Man blir bara så lycklig när man får syn på dem trippandes där på spången.
Har aldrig sett salskrake tidigare och eftersom det inte var någon vuxen hane med så var det svårt att förstå vad det var.
Ing-Marie
Fina bilder på skäggmesarna och det är tydligen så att man måste vara där i två dyn för att få se dem. Jag har inte lyckats få en skymt av dem de gånger jag varit där, men jag har hört dem "pinga" i vassen. Kul med kungsfågel vid matningen, den är där ibland och om man har tur. Salskrakarna är fina men det ser inte ut att vara någon hanne med, de är otroligt vackra i sina svatvita dräkter.
Hälsningar Lena
Svar från imse 59 2023-10-29 20:30
Tack Lena !
Nja, två dygn är nog inget måste. Kanske lite tur men vad jag förstod så hade det varit fler i farten förra veckan. Dessa visade sig runt 9.30 båda morgnarna och var som flitigast i ca en timme framåt. När jag varit där tidigare så har jag för mig att de kom fram före solen men de kanske behöver lite sovmorgon den här tiden 😊
Hade det varit en hane med bland salskrakarns så hade jag nog förstått direkt vad det var för art. Aldrig sett honor el ungar så det hade jag inte kunnat gissa.
Ing-Marie
En helt underbar serie!
Svar från imse 59 2023-10-29 20:30
Tack så mycket Stefan !
Ing-Marie
Kul Ing-Marie att du glömt att vi var på spången och kollade tornet på måndag em/kväll. ;-p
Fast det hände ju inte så mycket då.
Men du har som vanligt fått många fina bilder!

/Lena :-)
Svar från imse 59 2023-11-02 10:24
Ha, nädå, så glömsk är jag inte. Skrev ju att det inte hände så mycket på måndagen. Vilket betyder att det inte blev några bilder värda att visas upp :-)
Sedan lade jag bara ihop tisd och ons, jag är inte så noga med vilka dagar det är. Blir bara jobbigt att sära på bilderna vilka dagar de är fotade när jag anv två kameror. Allt för enkelheten :-)
Men tack Lena !
Ing-Marie
Vilken härlig bildserie, ljuvliga fåglar och ugglan tar priset! Bedårande!
Hälsningar Halina



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg