DET SA KLICK....

...direkt mellan mig och min första digitala systemkamera den dag vi möttes.

Knuhöjdsmossen......igen

Då blev det ytterligare ett besök på mossen i år. Det var mitt nionde besök där nu och jag tröttnar aldrig. Jag gör resan till en liten mini-semestertripp. Myser på mossen och bor bra på Hellefors Herrgård.

Denna gång hade jag Lena K med mig. Kom ner månd.em, då blev det en tur till mossen, sedan hem för middag ( som ingår i rumspriset ) på herrgården. När man åker ner så sent som i slutet av augusti så är det för sent att besöka mossen efter maten, så denna gång kunde man passa på att ta ett glas vin till maten :-) 

Upp kl 4 , rena sovmorgonen jämfört med när man är där tidigare på året :-) Alltid spännande att ta klivet ut på mossen, man hoppas ju på lite lagom dimma, men så var inte fallet någon morgon denna gång. Men full fart på lommarna så det blev en hel del bilder att gå igenom. Tillbaka till boendet efter några timmar för att hinna med frukosten, gissa om det smakar gott efter timmarna ute på mossen. 

Vila lite innan det blev ett em.besök igen. Hem till middagen och sedan blev det lite tid vid datorn. Vi fick lov att stanna lite längre på rummet avresedagen så vi åkte ut tidigt nästa morgon också. Ganska mörkt och grått men ändå speciell stämning. Efter frukosten så hann man vila lite så man var kapabel bilförare på vägen hem.

Det var ovanligt mycket vatten efter allt regnande så spången låg under vatten på vissa ställen men inte så farligt som jag trodde efter en del rapporter jag fått från några som varit där veckan innan. Så det hade nog sjunkit undan en hel del.

Har nu varit där i maj, början av juli och i augusti. Jag tycker nog att julibesöken har varit mest lyckade, kanske tillfälligheter men blir det ännu ett besök nästa år där så satsar jag nog på juli

Naturligtvis blir det mycket bilder efter två morgnar och två eftermiddagar. 

Började med att kolla in den enda ungen som man ser i fotoavstånd. ( finns en till unge vid en pöl som man knappt ser från spången, men man kan ana den på långt håll, en vuxen landar där med fisk så det är därför man vet säkert )

Det är lite si och så med ordningsföljden på bilderna, det blir lätt så när man anv. två kameror och är lite för bekväm för att få till det rätt :-) 

Nu är det i alla fall tidig morgon och en kanadagås står långt där borta och vinkar 

Det var en hel del start och landningar

En gåsfamilj visade sig lite då och då

Här kommer matleverans till ungen som höll till i det dolda

På em så chillade dom mest 

Sädesärlorna får också vara med på en bild här.

Rofyllt

Det var fart i luften emellanåt. 

Fort går det när det är dags för start

Det var grått långa stunder

Hej då ! Det var allt för denna gång. 

  // Ing-Marie

Inlagt 2023-08-25 13:01 | Läst 617 ggr. | Permalink
Väldigt fina och vackra bilder jag blir så sugen att åka dit ser så vackert ut där njuter av bilderna och att läsa texten om bilderna Hälsningar Lennart Pettersson
Svar från imse 59 2023-08-28 19:06
Tack så mycket Lennart !
Detta är nog ett av mina favoritställen.
Ing-Marie
Fint dokumenterat av dig och även om jag inte är någon pippifotograf kanske man blir det där!
Svar från imse 59 2023-08-28 19:06
Tack Dan !
Hit kan man åka även om man inte är intresserad av pippisar , så härlig miljö.
Ing-Marie
Vad fint! Skvätt, stänk, action och även 'lugna' bilder.. Dessutom med miljön runt fåglarna, det gillar jag extra! Superbra!
Hälsn!
Svar från imse 59 2023-08-28 19:08
Tack så mycket Jan !
Miljön bidrar helt klart till att det är extra kul att se lommarna just vid detta ställe.
Ing-Marie
Det är mysigt att göra det i form av en minisemester, men då måste man boka i förväg. Kul att du visar bilder på ungar, för jag såg inte någon och funderade över om inga hade lyckats med häckningen. Inflygning med mat är alltid trevligt. Du fick några actionbilder med längre slutartid och det är alltid lite knepigt, för de rör sej förvånansvärt fort och det blir oftast bara för suddigt. Näst sista är ju perfekt. Jag hörde gässen men fick dem inte på bild.
Hälsningar Lena
Svar från imse 59 2023-08-28 19:16
Tack Lena !
Det är ju det som är lite sport :-) , man vet aldrig hur det ser ut när man kommer. Men i värsta fall så är det avbokningsbart nära inpå.
Det är samma unge som jag har bilder på, den höll till bakom "planket" . Den andra fanns mellan två pölar, dit man inte såg, bevis mest genom att den med fisk flög ner där ( såg det två ggr )
Den näst sista blev jag nog mest glad över, blev längre där tid mest pga mörkret.
Gässen såg jag både här och där, de verkade kolla in alla platser.
Ing-Marie
Näst sista sticker ju ut lite extra..även fint med den inramade herrgården..
HaD/Gunte..
Svar från imse 59 2023-08-28 19:17
Tack Gunte !
Det var bara en turbild, men glad att den blev som den blev :-)
Regnbågen lade sig rätt fint över herrgården.
Ing-Marie
Så vackert alltihop, även sädesärlorna. De sista med plask mm tar väl ändå priset. Men även de första i grönskan är fina, känns nästan lite höst. Jag måste ta mig dit någon gång
Svar från imse 59 2023-08-28 19:19
Tack så mycket Peter !
Plaskbilderna är kul att försöka fånga.
Klart du måste dit, men kom ihåg att det lätt blir beroendeframkallande :-)
Ing-Marie
Det var mycket och det var vackert! Du är helt klart skicklig i fågelfoto, många rejält bra bilder. Natur och varm sol lyfter det hela.
Svar från imse 59 2023-08-29 13:48
Tack så mycket Stefan !
Det är lätt att ta väldigt många bilder när man är där. Allt är så njutbart.
Kanske blir en till blogg, inte gått igenom alla bilder ännu.
Ing-Marie
Underbar plats och så fina bilder! Näst sista blev min favorit. Jag tröttnar heller aldrig och har varit där april, maj, juni, juli, augusti och början på oktober fast inte samma år. Alla månader nästan lika häftiga förutom april då det var kallt och is på spängerna. Sena hösten när blåbärsriset lyste i orange och gräset hade olika lager med färg är nog en favorit men också när fågelungarna simmar omkring. En rofylld och spännande plats.
Jag bor alltid på vandrarhemmet, ingen serverad mat, men enkelt, rent med sköna sängar och bra personal. Otroligt nära till mossen är ett plus. Samtidigt skönt att göra som ni gjort och se det som en semestertripp med härlig komfort. Ofta är man också lite sliten efter flera timmars fotande och koncentration.
Hur långt ifrån var erat boende? Mvh Nina
Svar från imse 59 2023-08-28 19:24
Tack så mycket Nina !
Ett ställe som skapar beroende för dom flesta som gör ett besök där. Kanske blir ett besök på vandrarhemmet nån gång, ibland är det svårt att få rum på herrgården. Den ligger ca en minut från vandrarhemmet. I korsningen på andra sidan älven, så det är lika nära :-)
Ing-Marie
Mycket bra bilder. Har bara varit vid Knuthöjdsmossen en gång och då i början av augusti. Hade fantastisk dimma då på morgonen. Inte så mycket lommar dock. Är väldigt sugen på att återvända. Är det bättre i juli på den fronten eller vad är det som juli kan erbjuda?

Hälsningar Jörgen
Svar från imse 59 2023-08-30 09:33
Tack så mycket Jörgen !
Det handla nog mest om tur om man vill ha dimma och guldigt ljus och jag har haft den bästa turen just de gånger jag har varit där i juli. Nackdelen är ju att det blir väldigt tidiga morgnar.
men alla tider har ju sin charm.
I Maj kan man få se själva parningarna
I Juli får man koll på hur många som lyckats med ungar. ( tyvärr oftast för få )
I augusti kan man få se ungarna flygträna och få chans till många start och landningsbilder

Första länken, en ljuvlig morgon i Juli
https://www.fotosidan.se/blogs/imse59/smalom-knuthojdsmossen.htm

Denna länk från Augusti då det var mycket träning på starter av ungarna
https://www.fotosidan.se/blogs/imse59/knuthojdsmossen-take-off.htm
TheInvisibleJackal 2023-09-01 13:45
Fina bilder i båda dina tidigare inlägg om mossen. Det är en balansgång det här vad man primärt är ute efter. Särskilt när man är intresserad av olika motivområden t ex fåglar och landskap. För mig personligen glider jag mer och mer över åt landskapet som det primära, men blir för den skull inte direkt ledsen om det kommer med t e x en älg i bilden.

Hälsningar Jörgen



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg