DET SA KLICK....

...direkt mellan mig och min första digitala systemkamera den dag vi möttes.

Gömslefotografering, det finns det olika uppfattningar om

Det blev en lång diskussionstråd här på FS ang. Terjes inlägg om gömslefotografering. Alla har vi olika åsikter och möjligheter. Men man får inte glömma att för dom flesta är det upplevelsen, inte bara att få bilder som är häftiga i andras ögon. Det vill i alla fall jag tro. Men det finns naturligtvis alla sorters fotografer där också. För min egen del så tycket jag att det är lite spännande, att sitta lite bekvämt med en kopp kaffe, spana ut i gluggen för att se på livet där utanför. Vare sig men väntar på en ekorre, någon rovfågel eller någon fyrbent. Sen har det väl blivit att man inte så ofta höjer på ögonbrynen för dessa gömslebilder numera, man har ju sett så mycket vackert så det finns ju en mättnad där också. 

Det som för mig är mest spännande är ju när man ser "otraditionella", annorlunda bilder som är fångade med ögat om ni förstår vad jag menar. Själv kan jag bli mer glad över en bild på en talgoxe i en vacker miljö med rätt färger, ljus och kanske lite blurr och reflexer, kanske tom i oskärpa, än en närbild på en björn från ett gömsle. Jag vill ju helst stå bakom något så att jag får den där mysiga förgrunden i mina bilder men det är ju inte alltid det går. Det är nackdelen med gömsle tycker jag, där får jag ta det som det är. Men då har det andra fördelar i stället.

Häromdagen så kände vi för en liten utflykt. Då blev det en tur upp till Sara på Wildnordic och ett besök vid hennes vattenstation, där sitter man bekvämt i ett litet gömsle. Käkade räkmacka, drack kaffe och fotade mellan varven. En underbar dag med andra ord. 

Att det blev massor med bilder var kul, det hände något mest hela tiden så några långsamma stunder blev det aldrig.

När vi hade bestämt oss för att ge upp ( där kan man lämna gömslet när man vill ) så hörde vi ormvråkar så vi satte oss ner en stund till.  En riktig skrikhals kom ner, kanske en unge som ropade efter en förälder. Inte alltför rädd så det blev några bilder på den också innan vi gav upp.

I gluggen: Nikon Z6 med 70-200. De sista 4 bilderna är fotade genom glasrutan med  D500 0ch 300mm 

Klicka helst på bilderna för bästa format.

Sara fixar bort skräp, kanske är det nattbesökarna ( grävlingarna ) som skräpat ner.

Alltid lika trevligt att komma till Sara och något av hennes gömslen, de levererar ofta något spännande.

Go kväll ! 

// Ing-Marie

Inlagt 2022-09-17 20:42 | Läst 995 ggr. | Permalink
Jösses så skarpa speglingar du har i dessa bilder. En njutning att se allihopa och vilken bonus mot slutet. Jag har förstås läst en massa inlägg om var som är äkta naturfotografi och "tillrättalagd" från t ex gömsle eller med någon sorts mat som man bjuder på. Jag tycker själv att det är väldigt rogivande att sitta i gömsle (helst ensam) och bara titta på vad som händer. Ibland blir det bilder på väldigt vanliga fåglar/djur och ibland kommer något oväntat och mer spektakulärt. jag har aldrig varit hos Sara men jag ser att det kan vara värt ett besök. Det är väl bäst att jag väntar minst ett år eller mer så ingen stör sej på att de känner igen den där grenen som är med på dina första bilder :-) Otroligt snygga bilder har du i alla fall fångat denna gång.
Hälsningar Lena
Svar från imse 59 2022-09-18 09:11
Tack Lena !
Det är ju helt klart en fördel om det är vindstilla så speglingarna blir fina. Det är ju omringat av skog så det är en fördel då det stoppar en del vind.
September månad har man chans att fota ormvråkar i hennes "riktiga" gömsle, då sitter man en hel dag. Brukar var fin utdelning, tror även att björnen har visat sig för någon besökare den tiden.
Angående rekvisitan så kan man själv bestämma över den :-)
Ing-Marie
pdahlen 2022-09-18 12:22
Har väl alltid varit motsättningar mellan de som utnyttjar teknologin och resurser som finns och de som tycker att det var bättre förr. Om man ska vara en sann naturfotograf enligt vissa så ska man helst ge sig ut med en tio års gammal kamera med manuella objektiv och leva en månad under bar himmel och äta myror och bark och lägga ner en timme per exponering. Sedan blir de avundsjuka på det skrået som kommer hem med 5000 exponeringar från en heldag i ett gömsle med värme. Borde ju vara upp till en själv vilken väg man vill gå, men troligen kanske man säljer några fler böcker baserat från ett gömsle i Ungern än en månad i mörkaste Småland.
Jättefint rakt igenom! .....Å nu ser jag att min oas måste bli dubbelt stor. Får fixa imorn.
/N
Svar från imse 59 2022-09-18 10:03
Tack så mycket Nini !
Ing-Marie
Jättefina bilder! Gillar särskilt de bilder där de dricker. Och så hackspetten i bilden med nötskrikan… Jag har läst en del av inläggen om gömslen, men orkade faktiskt inte läsa allt. Personligen förstår jag inte problemet med att fota i gömsle om man trivs med det. Har inte provat själv, vacklar mellan att tro att det skulle vara en upplevelse och väldigt rogivande, alternativt att jag skulle bli rastlös. Hur som helst hoppas jag att var och en gör det den mår bra av (så länge man inte sårar någon annan).
Svar från imse 59 2022-09-20 13:52
Tack så mycket !
Det handlar också mycket om det "konstnärliga" seendet vill jag läsa mig till.
Inte alla som har blicken för att fota det där "speciella", det är nog något man har i sig och inget som man allt för lätt kan träna på.
Så alla måste väl få fota på sitt sätt.
Ing-Marie
Fina bilder Ing-Marie!
Så sant allt du skriver. Vi hade en bra dag tycker jag. Tror att jag på nåt sätt inte prioriterade att fota. Det var mest bara kul att sitta, fika och se vad som hände utanför.
Vet inte om jag får till en blogg, men jag borde för min egen skull.
/Lena 🙂
Svar från imse 59 2022-09-20 13:56
Tack Lena !
ja, visst blev det en bra dag, klart mer fart än jag hade förväntat mig.
Jag tycker du skall köra en blogg så du så du inte kommer av dig helt :-)
Ing-Marie
Fina bilder allihop, och måste vara en häftig upplevelse. / Mvh Nina
Svar från imse 59 2022-09-22 19:59
Tack så mycket Nina !
Ing-Marie
Så vackert det kan bli. Många fina bilder, den svarta bilden på ekorren tycker jag sticker ut lite men de med speglingarna när de dricker i vattnet är ju också otroligt fina. Bra bilder på vråken på slutet också. Jag kan gilla både klara skarpa djurfoto men om jag skulle ha något på väggen så tycker jag en bild med blurr och bling mm håller i längden, man tröttnar inte på en sådan bild på samma sätt som man ser en skarp fågel på väggen i några månader
Svar från imse 59 2022-09-20 13:55
Tack så mycket Peter !
Den gillar jag också, passade på att underexponera rejält när solen föll endast på motivet.
Håller helt med dig ang. vad som passar bäst på väggen ! Helst skall man få fundera lite över vad som döljer sig i bilden.
Ing-Marie
Gömsle eller ej, det tycker jag att var och en får avgöra själv. Inget att fördöma och klanka på. De som inte gliiar det kan bara låta bli.
Det här stället med räkmacka och även kunna lämna när man tröttnat.
Otroligt fina bilder har du har här. Toppenbilder.
Svar från imse 59 2022-09-22 20:01
Tack så mycket !
Visst är det så.
Till detta ställe är "enkelt" för oss att åka, nära och bra. Bara tiden som saknas för det mesta.
Ing-Marie
Tror inte det spelar någon roll om du sitter i gömsle eller inte, tycker att du tar fantastiska naturbilder.blir lite mer artbilder från gömsle.
Svar från imse 59 2022-09-22 20:03
Tusen tack för dom fina orden ! Så glad jag blir.
Ing-Marie
Mycket vackert alltsammans. Alla dras till vattenhålet, de som dricker och de som äter de som dricker.
Gömslet: det gör mycket med speglingar, det förhöjer, gillar själv att ta speglade bilder.
Ormvråken sen blev mycket fin, ser hur den skriker. Och riktigt bra bild på höken! precis som de gömmer sig i skogen.
Svar från imse 59 2022-09-22 20:05
Tack så mycket Stefan !
Ja, det var kul att vråken kom och den var grym på att skrika.
Höken blev också ett litet plus .
Ing-Marie
Så fina bilder :-)
Det blir verkligen snyggt med speglingen så. Gillar dock ormvråken som sitter i granen med vingarna utfällda bäst. Inte så vanligt att få se så tänker jag.
Sparvhökshanen var också riktig fin där bland löven.
Svar från imse 59 2022-09-22 20:15
Tack Jocke !
Den betedde sig lite knasigt, som en osäker unge. Landade lite klumpigt där i granen.
Men kul för oss att se.
Sparvhöken satte sig lite knepigt, nära på sidan om gömslet så här fick jag nästan nackspärr för att få till en bild. Men vad gör man inte för en bild :-)
Ing-Marie



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg