DET SA KLICK....

...direkt mellan mig och min första digitala systemkamera den dag vi möttes.

Första besöket hos strömstararna....

.......för i år, kan inte minnas att jag fotade några i vintras. Jag brukar åka till Forsbacka, ca en mil härifrån. Men några år på raken har dom släppt på så mycket vatten där vid dammluckorna så fåglarna har inte haft några stenar att dyka ifrån. Så jag blev glad att det var mindre vatten nu, men man vet ju inte hur länge det varar. Den första jag såg blev tydligen skrämd och flög upp i ett träd. Den satt länge där och tjurade. 

Jag fotade lite vatten med längre slutartider i väntan på att den skulle visa sig igen.

Där är den, även om den är svår att upptäcka.

Den poserade lite snabbt här och där. Helst vill man ju ha bilder med långa tider så att vattnet blir mjukt, men dom står ju inte stilla precis så det är svårt att få till något bra.

Jag står för det mesta på en smal gammal bro som haft någon funktion där på bruket. Men nu försökte jag smyga mig ner efter kanten vid vattnet. För det mesta så sticker dom direkt då. Men den här var väldigt orädd, den höll sig kvar så länge så det var jag som fick ge upp då det nästan började skymma. Till min glädje så fanns det lite löv kvar på träden så jag kunde få lite bilder med nåt i förgrunden, jag vill ju gärna ha det. 

Här kommer två liknade bilder med lite olika slutartider, den första 1/8 sek 

.. och denna 1/2 sek 

1/10 sek 

Blir nog flera besök där, så roliga att spana på.

Go kväll ! 

// Ing-Marie

Inlagt 2020-10-24 20:06 | Läst 1718 ggr. | Permalink
Du har fått många fina bilder. Jag har ännu inte varit dit trotts att mina två döttrar bott i Forsbacka i flera år. Men inte nu längre.
Sten
Svar från imse 59 2020-10-25 08:19
Tack Sten !
Då kanske det är dags att passa på nu, innan dom ev. öser på med vatten igen :-)
ing-marie
Va kul, vad man har längtat efter dessa. Har fotograferat strömstare alla år förutom förra året då hade vi nog inga här nere (jag såg inga iaf), kanske var det för varm vinter norrut så att de aldrig kom hit ner? Fint med de bilder med längre slutartid, har också börjat med det att ta med längre tid och försöka ta bilder mellan deras nickar
Svar från imse 59 2020-10-25 08:21
Tack Peter !
Man slutar ju aldrig att fascineras av dessa fåglar. Nu var det ju iof. inte så kallt men när man ser dom bada i -20* med fullt av is då önskar man inte att man var en strömstare :-)
ing-marie
Strömstarar är både kul och utmanande. Man lär ju sej deras beteende efter ett tag, precis som du gjort. Det inbjuder ju till mer utmaningar i fotograferandet. Här visar du flera fina exempel men inbjuder också till mer testande. Kul när det händer i ett blogginlägg. Det här är en vinterfågel och jag ser fram emot att spana efter dem.
Hälsningar Lena
Svar från imse 59 2020-10-25 08:24
Tack så mycket Lena !
Jag hoppas att dom inte släpper på mer vatten nu. Förr kunde det var 5-6 st där men när det blir mycket vatten så brukar man bara kunna se en el två. Tror dom ger upp då och hittar andra ställen. ( Denna gång tror jag att det var två st där, hoppas det kommer flera )
ing-marie
Vad mysigt! Strömstarar vill man helst se varje vinter.. och fota! Förra året så blev det inget vesök hos 'mina' Strömstarar vid Nacka gård, det var för lite nederbörd för att ge bra bilder där.. och för varmt! hoppas det blir lite mer vinter i år.. Jättefina bilder här!
Hälsn!
Svar från imse 59 2020-10-25 08:48
Tack så mycket Jan !
Många fåglar sticker ju så det är kul att det kommer några nya också som gillar vinter. Jag kommer nog att göra flera besök där och hoppas på att dom inte släpper på mera vatten.
ing-marie
Hej,
Jag föredrar porlande vatten för silverslöja. Ögat ser pärlande vattenskum och jag upplever då en dokumentär känsla. Silverslöja blir mer konstnärligt.
Vilket man föredrar är en smaksak.
Du har elegant ljus i några bilder.
Mästaren har visat oss.
Ha det väl
Bob
Svar från imse 59 2020-10-25 08:51
Smaken är som baken :-) men jag förstår vad du menar. Vill man ha motiv, i detta fall fågeln så tycker jag att den framhävs mera om vattnet är som en slöja ( men inte för mycket ) Är vattnet för naturligt porlande så förvinner motivet mera tycker jag.
Tack så mycket Bob för dina rader !
ing-marie
Fina bilder fick du... men Ing-Marie du får inte dumdrista dig att gå ner efter kanten där eller ut på den dåliga bron. Jag blir matt då jag tittar på den.
Det är kallt i vattnet nu. ;)
/Lena
Svar från imse 59 2020-10-25 08:53
Tack Lena !
Bron var lite lurig då det var lite isigt på vissa ställen, men det finns ju räcke :-)
Och "efter kanten" var ju ner mot sjön och där är det grunt :-)
Men tack för omtanken !
ing-marie
Wow! Superfina bilder på strömstaren :)
Så fint att du fått långa slutartider på vattnet men samtidigt fågeln riktigt skarp ( tänker på sista bilden bland annat)

Bild nr 2, är den där "i" vattnet, så tuff bild, wow igen! :)
Svar från imse 59 2020-10-25 09:15
Tack så mycket Jocke !
Man skall ha lite tur om den är någorlunda still 1/10 sek :-)
Nä, där var det bara löven som jag hade fokus på.
ing-marie
Joakim88 2020-10-25 10:32
Tror mer på skicklighet ;)
Haha jag trodde verkligen att det var två gula ben som man såg där inne i vattnet :))
Svar från imse 59 2020-10-25 18:28
Ha, nu var det det där med ”tur” igen 😀 Vi brukar ju ha det vi 😀
Vem, det kanske var en stare där under också 😊
Jättefina bilder på strömstaren. Särskilt de där du har använt en längre slutartid. Det är helt annat liv och känsla i de bilderna. Mycket bra.

Hälsningar Jörgen
Grymt fina bilder! Lång slutartid måste jag testa nästa gång. Blir väldigt fint.
Vackert när solstrålarna hittar ner i forsen.

MvH
Johnny



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg