DET SA KLICK....

...direkt mellan mig och min första digitala systemkamera den dag vi möttes.

Lofsdalen - Flatruet

Efter X antal veckor så fick jag äntligen tillbaka min dator, och hittills har den fungerat.

Den 7:e Juni åkte jag med mina kompisar till Lofsdalen till deras stuga där. När vi närmade oss så regnade det rätt bra, då får vi se något en bit bort på vägen, en älg med sina två små älgkalvar som bara kan ha varit max ett par dagar. Men ingen kamera beredd tyvärr, ibland får man nöja sig med det som fastnar på näthinnan.

  Största syftet med resan var ett besök vid Flatruet, främst för att försöka få syn på blåhaken. Vädret såg ut att bli bra redan dagen efter att vi anlänt så vi gjorde en dagstur då. Helst hade man ju velat sova över så man får uppleva både kvälls och morgonljus. Men med tanke på hur det är i år med detta virus så kände vi att det inte var läge att sova på något vandrarhem denna gång. 

En dalripa blev fångad på bild på vägen upp.

Det var mer snö kvar än vad vi hade förväntat oss, riktigt kallt så det var mössa och vantar som gällde.

Fjällripa, ni ser den väl ? 

Och här drog den.

Lappsparv

Ängspiplärka....tror jag.

Vi fick spana länge innan vi äntligen fick syn på blåhaken, men det blev bara några långskott, men bättre än inget. Önskan är ju att få en riktigt fin närbild på den, men man måste ju ha något att sträva efter ett annat år också.

När det började bli som mysigast med ljuset kände vi att det var dags att återvända till stugan, det tar sina två timmar att åka de 10 milen. Två älgar varav en väldigt nära vägen såg vi på vägen hem.

Utanför stugan så väsnades korsnäbbarna hela dagar.

En tur upp mot Hovärken måste man ju också göra även om man inte går ända upp till toppen.

På väg ner så satt en lavskrika mitt på stigen, så kul att få se den på ett annat ställe än vårt "inmatade" ställe vid Kittan.

På vägen hem så stannade vi för att ta några bilder på spår efter Hälsingebranden 2018, här i Kårböletrakten. 

Tuvullen frodades väldigt vackert mellan de brända stammarna.

Ha de gott !

  // Ing-Marie

Inlagt 2020-06-24 20:45 | Läst 3408 ggr. | Permalink
Fantastiskt fin serie. Grattis till blåhaken :) även om det blev långskott så blev det bra långskott med pippin i dess naturliga miljö :)

Väldigt graciösa vyer där, mycket vackert :)

Lavskrikan ville jag själv få se och få lite närbilder på när vi var uppe i fulufjället, men den kom aldrig fram tyvärr. Du har fått fina bilder på den här :)
Svar från imse 59 2020-06-25 16:59
Tack så mycket !
För två år sedan så var vi också till Flatruet för att bl.a. leta blåhaken, men då fann vi den inte. Men däremot fick jag några bilder på den här hemma (Sandviken ) vid vår golfbana några månader senare, då den var på väg söderut. Så det är inte alltid bra att gå över ån efter vatten :-) men det är ju lite mera speciellt att få den på sin naturliga häckningsplats.
Lavskrikor finns det ca 4 mil norr om Sandviken, det skall vara det revir som finns längst söderut. Där är det nog nästan 99% chans att se dom om man åker rätt tid. Vi brukar åka sent på hösten innan det kommer snö för vägen plogas inte. Skulle du känna för det så hojta till så kan jag förklara vägen för dig. En bit att åka för dig, men närmare än fjällen :-)
Ing-Marie
Joakim88 2020-06-25 18:54
Ah okej vad kul :) Googlade vägbeskrivning, ca 4h 45min.
Bra att veta ifall man skulle vilja åka upp/ ha vägarna dit upp. tack för det Ing-Marie :)
Bilden från Hovärken med vattnet nere i dalen var riktigt vacker, sådan vacker natur det finns. Du fick riktigt fina bilder på blåhaken tycker jag, jag fick också några i år och de var på en 100m håll så man kunde nog inte ens se att det var en blåhake på bilderna men det kunde man med lätthet här. Lavskrika är ju en fågel jag skulle vilja ha på bild. En fin serie bilder överlag från din resa
Svar från imse 59 2020-06-25 17:04
Tack så mycket Peter !
Visst finns det mycket vackert, men jag tycker det är svårt att återge det rättvist på bild.
Blåhaken lyckades jag få se på rätt nära håll här hemma i stan en höst för två år sedan men det är ju roligare att få bild på den i fjällen.
Lavskrikor är vi bortskämda med på ett revir ca 4 mil norr om stan. Roliga, tjuvaktiga och orädda fåglar.
ing-marie
Synd att du inte hade kameran framme när ni såg älgarna, men man får ha det som ett minne i den "centrala bildbanken". Fin miljö och snön gör sitt. Blåhaken blev ju fin fast jag vet hur det är och man vill ju gärna komma nära. Jag gillar dalripan på första bilden. Den har jag inte sett men däremot fjällripa. Bilderna med tuvullen är mycket speciella och häftiga på sitt sätt.
Hälsningar Lena
Svar från imse 59 2020-06-25 17:14
Jag fick tag i kameran när vi kom fram där dom gick in i skogen men hann inte se dom där, dom försvann nog mellan träden.
Dalripan låg lugnt kvar när vi stannade bilen efter vägen, jag smög mig ur bilen en bit ifrån och den reagerade inte alls. Men jag gick inte så nära då jag var rädd att störa. Blev ju skaplig bild ändå även om den är lite beskuren.
Det var underbara partier med tuvull lite här och där, så vackert.
Tack Lena !
ing-marie
Vilken härlig resa! Och fantastiska miljöer. Varken dal eller fjäll ripa har jag sett och blåhaken var ju väldigt fin! En helt utfärgad hane med sin vackra blå färg.
Grymt fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från imse 59 2020-06-25 21:59
Tack så mycket Johnny !
Det var första riporna för mig, aldrig fotat dom förr.
Blåhaken är verkligen vacker. Lyckades ju fota den här hemma i stan för två år sedan då den var på sin återresa i september ( tror jag att det var )
ing-marie
Oj så fint! ..måste ta en tur igen.
Mycket snölossning också. Vi var i stekenjokk till öppning och nån vecka innan var det 7 m packad snö. När vi var där bara ca 4 m så mycket vatten i älvarna.
Fotade lappsparv fjällripan ljungpipare simsnäppa bergfink och som dig blåhake
Svar från imse 59 2020-06-25 22:01
Tack så mycket Ninni !
Det är ett härligt ställe att vara på.
ing-marie
Så fint! Gillar att det finns en del snö kvar, det blir lite extra vildmarkskänsla då.. Blåhaken är ju också väldigt vacker, brukade se den nästan varje år i Stockholms ytterskärgård under flyttider, antingen på våren eller hösten ibland båda.. dom lär ha en sydostlig flyttriktning från oss och hamnar bortåt Indien under vintern..
Hälsn!
Svar från imse 59 2020-06-25 22:03
Tack så mycket Jan !
Jag såg den ju hemmavid på hösten för två år sedan, får väl spana där igen i höst.
Indien, Flatruet, man kan ju undra vad den gillar bäst :-)
ing-marie



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg