DET SA KLICK....

...direkt mellan mig och min första digitala systemkamera den dag vi möttes.

Havsörnar hos Vargas

Efter att ha känt sig aningen understimulerad med att mest ha stått  trädgården hela vintern och fotat dom små bevingade så var det på tiden med en liten upplevelse.

Så bokningen som vi (Lena K ) och jag gjort hos Vargas kom mycket lägligt. Ett mycket välordnat gömsle för havsörnar vid Gästriklands kust. Bara 45 min. resa från oss. Vi åkte upp på kvällen och mötte upp Håkan. Det blev först fyrhjuling och sedan promenad i skog och över is innan vi kom fram till gömslet. Bra anordning för kameror, två gluggar vardera som var lite finurligt konstruerade för att man med det ena skulle kunna få bra flygbilder. Nu ville ju inte örnarna vi såg flyga så mycket då dom mest verkade gilla att vara på marknivå.

Dom som spår väder hade lite fel vilket inte gjorde så mycket, för i stället för gråa moln så tittade faktiskt solen fram lite smått då och då. Men när det var som vackrast med ljuset då satt nog örnarna och lapade sol i någon trädtopp i stället för att komma ner och posera, men man kan inte få allt :-)

Det blev en sval natt då man inte får ha kaminen på under natten men sovsäckarna var varma. På morgonen fick vi snabbt upp värmen. 

Spännande att titta ut då man inte har en aning om hur eller var man befinner sig då det är mörkt när man anländer. Den första bilder är tagen med "lillen" genom fönstret, övriga med D500+70-200 och D750+ 80-400 

Efter en stund såg vi en örn lång där ute på isen. 

Sedan var det lugnt ett tag, en satt länge i talltoppen och spanade.

Korpar och kråkor roade oss då inte örnarna var nere

Det blev varmt i gömslet, plagg efter plagg åkte av och vi kollade på termometern, 31 *  och då hade vi kaminen på den lägsta nivån ! Som tur var hann vi slå av den och få ner värmen lite innan de första besökarna kom och landade utanför. För då blir man ju varm bara av känslan. 

Vore jag en örn så skulle jag bli vansinnig på kråkor och korpar som hela tiden nyper i örnens stjärtfjädrar men nu är jag ju inte det utan får i stället ett gott skratt för det är väldigt kul att se på :-) 

En kärlekskrank gamling ropade på sin kära ( tror jag ) 

Och partnern kom.

Bilderna ligger nog inte riktigt i "rätt ordning" så därför skiftar dom  olika nyanser beroende på hur ljuset var. Det växlade mycket under dagen.

Många visar örnbilder nu, speciellt på facebook så man blir nästan trött på dom. Den ena vackrare än den andra. En del av mina bilder blev inte så bra som jag trott, tror det kan vara lite dis som gjorde det ( vi skyller på det  ) men med lite uppljusning i LR så blev dom väl skapliga. Men nu är detta MINA bilder och dom är bara mina och MIN upplevelse, så för mig är det det som är det viktigaste.

Vargas håller på mars ut nu, sen i höst blir det båt i stället för vandring på isen. Skulle ju vara mysigt med öppet vatten också, så vem vet, kanske blir det även ett höstbesök.

Det blev mycket bilder så det finns många kvar att gå igenom.

Som vanligt blir det bäst om man klickar upp bilderna till bättre format.

Inlagt 2018-03-07 19:12 | Läst 3551 ggr. | Permalink
Bra Ing-Marie, fina bilder och beskrivning av er vistelse i gömslet. Det blir naturligtvis massor av bilda att gå igenom men det jobbet är kul när det blir fina bilder, och upplevelsen har man i minnet.
Mvh / Hans
Svar från imse 59 2018-03-07 22:29
Tack så mycket Hans !
Önskar nästan att jag haft semester hela veckan för tid tar det :-)
ing-marie
Hej,
Kul att läsa om strapatserna i gömslet.
Ha det gott
Bob
Svar från imse 59 2018-03-07 22:30
Tack Bob !
Lika bra att skriva lite, kul som en dagbok längre fram.
ing-marie
Du fick en hel serie häftiga bilder och även siluetten med korpar (eller kanske kråkor) tycker jag är toppen. Det är upplevelsen som räknas och jag var ett tag lite sugen på att prova detta gömsle men det har inte blivit av.
Hälsningar Lena
Svar från imse 59 2018-03-07 22:31
Tack Lena !
Jo, det är korpar.
Gömslet finns ju kvar och hinner du inte nu så kan du ju satsa i höst.
ing-marie
Det var många snygga bilder där, fint med berättelse till. Det är konstigt att kråkorna är så kaxiga mot örnarna, man kan ju tycka att örnen bara kunde slita den i stycken. Ni kanske hade det så varmt inne så ni fick imma på linsen :) Örnen som står på kullen och örnen framifrån med en korp bakom blir nog mina favoriter, men det finns fler
Svar från imse 59 2018-03-07 22:34
Tack så mycket Peter !
Ja, visst är det lite konstigt att den inte bara greppar kråkfåglarna om halsen så har den ju en liten måltid direkt.
Dom var grymt retliga, tror dom vill att örnen skall trötta o sticka iväg så att dom kommer åt maten.
ing-marie
Håller med om att man har man blivit mätt på örnbilder. Ändå är det känslan att dom här har jag tagit som är så stort. Sedan har ju upplevelsen i gömslet och allt omkring stor betydelse. Matade örnar i början av 80 talet, då fanns det inte alls så mycket örn som nu. Man fick vara glad om det kom någon alls.
Miljön här är lite annorlunda än vad som brukar visas. Gillar paret på isen. ( bild 16 ). Dessutom där kråkan försöker rycka örnen i stjärtfjädrarna. Sedan tycker jag som Lena att dom flygande korparna är riktigt fin.
Sten
Svar från imse 59 2018-03-07 22:38
Tack Sten !
Ja, här är väl den rätta miljön för dom.
Förstår att det var svårt att få någon på bild då, för det fanns det väl inte på långa vägar så gott om dom som nu.
ing-marie
Vacker och lite spännande bildserie där ute vid havsbandet.Kan tänka mig känslan när man vaknar upp och tittar ut första gången. Fin text också, roligt att läsa!/ Björn T
Svar från imse 59 2018-03-07 22:38
Tack så mycket Björn !
Kul att det uppskattas !
ing-marie
Det här tycker jag var riktigt fint! Som du säger så har man sett rätt så många supernärbilder på örnar nu.. även fast jag inte har/använder Facebook.. Känns som man nästan blivit lite trött på 'sittpinnen' där också.. Dina bilder här påminner mig om hur jag oftast ser och har sett örnar på ett 'naturligt' sätt, och det är i skärgårdsmiljö och då gärna med en havshorisont.. Därför känns dina bilder här mer som att vara tagna i 'rätt' miljö! Men det är min helt subjektiva känsla så klart.. Till och med en fyr i bakgrunden, det gillar jag! Jättefint, tack för att du visar dessa bilder!
Hälsn!
Svar från imse 59 2018-03-07 22:43
Tack så mycket Jan ! Kul att du gillar !
Jag tycker det var fint med fyren, har väl en del bilder med den i skärpa också men dom kom inte med här, har inte hunnit med alla bilder ännu.
70-200 som inte "rör sig" är ju perfekt en sån här gång när man vill zooma ut ibland. 80-400 fick ju stå på fullt hela tiden då man måste vara försiktig med alla rörelser.
ing-marie
De gör sig väldigt bra mot den vita bakgrunden, och rovfåglar som trakasseras av kråkfåglar är alltid ett spännande motiv. Ett riktigt spännande äventyr, bara förstabilden skulle jag varit väldigt nöjd med.
Svar från imse 59 2018-03-07 22:47
Tack Stefan !
Det var fint att det var så mycket snö, även om det var lite pulsigt att gå, men sånt får man ta.
Dom är väldigt underhållande, skrattade nästan högt ibland åt dom.
Blev förvånad att första bilden blev så pass bra genom ett treglasfönster även om solen är utfrätt, men det är svårt att undvika när den kommit så högt.
ing-marie
Det var många väldigt fina fågelbilder. Jag håller med dig om att det är din upplevelse som räknas, man har ju alltid stunden när bilderna togs i minnet.

Hälsningar
/ Peter
Svar från imse 59 2018-03-09 09:51
Tack Peter !
Så är det och detta är en bra dagbok att se tillbaka på.
ing-marie
Roligt att se dina bilder,från Håkans gömsle var där i slutet av januari tillsammans med min son Stefan C. en fantastisk upplevelse att se örnarna flyga in och promenera alldeles intill gömslet ett toppen upplevelse./Ingemar Carlsson.
Svar från imse 59 2018-03-09 09:58
Tack !
Har något svagt minne av det, skrev någon av er en blogg, eller ?
Visst är det ett härligt ställe.
ing-marie
peringe 2018-03-09 10:20
Har lagt ut det på facebook Stefan var med er i gömslet vid vildmarks lodgen och såg på örn för några år sedan./Ingemar C.
Roligt att se dina bilder,från Håkans gömsle var där i slutet av januari tillsammans med min son Stefan C. en fantastisk upplevelse att se örnarna flyga in och promenera alldeles intill gömslet ett toppen upplevelse./Ingemar Carlsson.
Nu äntligen "får" jag läsa din blogg.
Bilden med fyren bakom...tror det är 21 är bra då den visar miljön... men bäst är nästan den du tog med "lillkameran" på den vackra soluppgången.
/Lena
Svar från imse 59 2018-03-11 16:28
Ha, ja du sa ju att du inte ville läsa den för tidigt :-)
Det var ju tur att vi i alla fall fick ett par bilder som inte var lika varandras.
ing-marie



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg