DET SA KLICK....

...direkt mellan mig och min första digitala systemkamera den dag vi möttes.

Stackars kungsfiskare

På lördag morgon åkte jag in till Gävle för att besöka kungsfiskarna. Men hann inte mer än sätta mig i bilen så mulnade det på. Inte så lämpligt ställe att vara på då det är väldigt mörkt utan solljus. Men nu hade jag bestämt mig för det så jag åkte. Det är ju bara ett par mil så det är ju inte mycket att fundera på.

Det var en väldigt fart på paret som matade sina ungar, synd att det inte var bättre fotoväder. Men man kan ju inte låta bli att trycka av även om det nu inte blir några bra bilder.

En medvetet underexponerad bild då ljuset endast föll på grenen och den blå.

När jag kom hem och fick upp bilderna på skärmen så såg jag något som inte alls såg bra ut. Hanen har en krok m lina i munnen. Har dragit i spakarna rejält och beskurit hårt för att det skall synas.

Kontaktade en man vid namn Ola som har bra koll på fåglarna där. Han kontaktade Gävle fågelklubb som tyckte att han skulle åka dit dagen efter och fota o kolla vidare. Men tyvärr, han såg aldrig hanen på hela dagen. Han var dit ytterligare en dag och endast den stackars honan som får flyga skytterafik med fisk till dom små. Så tyvärr så finns han nog inte i livet mer.

I går åkte jag dit, solen sken och jag vill ju så gärna ha en bild på den i solljus. Jodå, honan var i farten. Men det var inte så många gånger hon satte sig på pinnen nedanför boet. Jag stod väl gömd bakom buskar så hon såg mig inte.

Men jag ville ju gärna komma närmare så jag ålade mig ner bakom bryggan och intog en knasig ställning. Kroppen började domna men till slut kom hon så jag hann ta några bilder innan hon flög in i boet.

Håller nu tummarna att hon klarar av detta själv och att ungarna snart är färdiga att lämna boet.

  //  Ing-Marie

Inlagt 2016-09-08 22:07 | Läst 4441 ggr. | Permalink
Jättefina bilder på Kungsfiskaren! Gillar mycket när omgivningen är mörk, det blir hur vackert som helst.. Vad tragiskt med en krok i hanens näbb, det kan säkert ha slutat illa.. Hade förra sommaren en Svarthakedopping i Isbladskärret på Djurgården som hade en ljusgrön trolig flugfiskelina som kom ut från näbben.. såg det inte förrän hemma i datorn. Kändes hemskt! Vet inte hur det gick för den, men troligen inte bra..
Hälsn!
Svar från imse 59 2016-09-09 09:10
Tack Jan !
Jag gillar också det mörka, blir så läckert om det är någon liten ljuspunkt som får vara i fokus. Tyvärr så är fågeln inte i skärpa riktigt i den sista mörka bilden, jag kanske skulle ha haft en 810 :-)
Det är väl tur att man inte vet allt elände som kan drabba fåglar och alla andra djur, då kunde man nog inte sova.
Ing-Marie
Det är fruktansvärt att man inte tar reda på fiskelinorna. Det är många djur som plågas ihjäl på grund av det här slarvet. Fina bilder trotts det tråkiga.
Sten
Svar från imse 59 2016-09-09 09:16
Tack Sten !
Jag tycker det är så jobbigt att se sånt här. Önskade att jag aldrig fått det på bild. Det man inte ser mår man inte dåligt av. Det är ju tyvärr så här det ser ut allt för ofta även om det nu var extra känsligt med en kungsfiskare. Men det är nog lika jobbigt om man skulle se en fiskmås med en krok.
ing-marie
Fantastiskt vackra bilder Ing-Marie, grattis! Men trist såklart med hanen och reven, det är säkert som du säger/ Björn T
Svar från imse 59 2016-09-09 09:18
Tack så mycket Björn !
Önskar nog att jag aldrig fått bilden med kroken, men dom andra är jag glad över.
ing-marie
Hej Ing-Marie,nu har jag vart där i dag 8/9-16 från 08,00 till 17,00,och kan nu med 100% säkerhet säga att hon är änka,men hon verkar klara av det med galans,och fisk med sig vid varje tillfälle hon fiskar,har bevakat och tagit bilder vid 12 olika tillfällen och det är endast Honan,men vi får hoppas att hon hittar en ny partner så inte boet blir övergivet,så nu kommer jag att låta henne vara och inte åka dit för att minska störnings risken som ändå finns trotts att man sitter 30 Meter i från å fotar.
Svar från imse 59 2016-09-09 09:22
Ja, du kanske inte skall avvakta att ta någon med dig dit också. Blir ju mer störningar om man är två.
Ha de gott !
ing-marie
Tragiskt detta med kungsfiskaren och fiskelinan. Tyvärr så hittar man ofta kasserade fisklinor slängda vid populära fiskeställen och även med kroken kvar. Som sedan kan ställa till en plågsam död för djuren.

Annars finna bilder!
Svar från imse 59 2016-09-09 09:25
Ja, det är fruktansvärt, är nog många som svälter ihjäl pga. detta.
ing-marie
Jättefina bilder på kungsfiskaren och en tragisk historia. Tänk så mycket skräp vi lämnar omkring oss som skadar och dödar såväl fåglar som andra djur.
Hälsningar Lena
Svar från imse 59 2016-09-09 09:26
Tack Lena !
Det är väl tur at man inte ser en bråkdel av allt som händer, då var man nog ständigt sömnlös.
ing-marie
Efter att ha funderat ett tag, är det 2 bilder som fastnar. Den mörka med den blå pricken och den med kroken, dvs 2 och 3.
Svar från imse 59 2016-09-09 09:28
Den mörka gillar jag också.
Men den med kroken önskar jag nästan att jag aldrig tagit. Mår så dåligt av sådant här även om jag vet att det inte är allt för ovanligt.
Tack Stefan !
ing-marie
Tragisk historia, tack för att du delade den. Kungsfiskaren är ganska störningskänslig vid boet så man ska nog inte fotografera där överhuvudtaget om det inte är från ett permanent gömsle.
Svar från imse 59 2016-09-11 10:11
Tack Martin.
Detta bo är alldeles bredvid en brygga med sittplatser. Mycket båtar som åker där och en hel del folk.
Lite dum plats att fixa bo kan tyckas, men vad jag förstått så har det varit flera kullar där i år.
ing-marie



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg