DET SA KLICK....

...direkt mellan mig och min första digitala systemkamera den dag vi möttes.

Kungsfiskarspaning. Långt ifrån någon fullpoängare men jag är rätt nöjd......för stunden i alla fall

Redan som liten så blev jag förtjust i just kungsfiskaren. Tror det beror på att min mamma ( som jämt handarbetade ) broderade tre fågeltavlor. På den ena så var det just kungsfiskare och den blev genast min favorit.

( Nu finns den i min ägo )

Har väl inte ägnat den fågeln en tanke i vuxen ålder, inte förrän jag började fota i den digitala världen och fick se alla vackra bilder på sociala medier.

Och i och med att mitt fågelintresse har växt, från nästan noll till rätt stort så har jag naturligtvis drömt om att få se just den fågeln i verkligheten.

Tror det var för två år sedan som jag hörde att den skulle finnas vid en å i Gävle. Åkte dit och spanade. Såg något som flög låååång bort och satte sig i ett träd. Tog en bild och när jag kom hem och förstorade så stort det gick så såg jag en liten färgklick bland löven. Men hade jag inte sett att den flög så har jag nästan  kunnat tro att det var ett flöte.

Förra veckan var det dags igen, var bara dit en stund då jag egentligen var in till Gävle i ett annat ärende. Jag kan ju inte skryta över mitt tålamod, sitter jag och vänta på något så tröttnar jag rätt snabbt. Då går jag hellre iväg och letar motiv.

Jag var på väg att ge upp efter ca 20 min. Spanade på sländor då jag hör något litet skarpt fågelljud alldeles bredvid mig, och där sitter den så fint med solen på sina vackra glänsande fjädrar. Efter ett ögonblick var den borta, och jag förbannade mig att jag inte var mer förberedd. Men en oskarp bild på den blev det. Sen såg jag den mest i farten som en liten blå raket som swishade förbi.

Då blev jag optimistisk, den finns ju här ! Några dagar senare så tog jag min kompis med mig in igen. Vi fick några bilder på långt håll. Men den hade härliga uppvisningar med plask o lek där borta på andra sidan. ( vi såg tydligt att det inte var fiske på gång, utan här var det bara badning )

I går var det dags igen. Vi åkte in på em. efter att jag slutat jobbet. det är då solen kommer fram vid den annars mörka ån. Jag växlade med 70-200 och 80-400, det senare när det blev lite ljusare.

Jag gick en bit i snåren för att försöka hitta en plats lite närmare, för den satte sig hela tiden på andra sidan. Den kom till sina "pålar" några gånger, men tyvärr så blir ljuset inte vad jag önskade då den ofta satte sig så bakgrunden blev alldeles för ljus. Men med tanke på att jag har fångat den så att man i alla fall ser vad det är så känner jag mig mycket nöjd. Det är ju ingen vanlig fågel i mina trakter. Och vi har ju varken gömsle eller camouflage.

Och känner jag mig rätt så lär det bli flera besök där, för ljuset ändrar ju sig hela tiden. Så plötsligt kanske det är just som jag vill ha det. För helt nöjd blir man ju aldrig.

Som ni förstår så är ju en del bilder skapligt beskurna

Avslutade dagen med att bli getingstucken exakt samma sekund  som jag såg och fotade en bivråk för första gången :-)

Go helg på er !

  //  Ing-Marie

Inlagt 2016-08-12 17:51 | Läst 3779 ggr. | Permalink
Kugsfiskaren är spännande. Kul med badbilden. Fotot på bivråken är toppen.
Svar från imse 59 2016-08-13 08:48
Tack ! Det var både spännande och rogivande att sitta och titta på den i den miljön.
ing-marie
Himla kul och grattis! Underbara bilder, ibland ger livet bingo. Ditt intresse har ju en historia, så du får väl fortsätta spana.Har själv inte lyckats mer än att se det blå strecket i luften. Och en fin bild på en bivråk är ju grädde på moset. Njut av helgen!
Svar från imse 59 2016-08-13 08:55
Stort tack Stefan !
Det ger ju en härlig känsla när man får se det man väntat på.
Har fått för mig att den är rätt vanlig i din del av landet, men jag kanske har fel där.
Hade min kompis med mig och hon är jätteintresserad av rovisar, annars hade jag inte haft en aning om att det var en bivråk :-)
ing-mare
Vibybo 2016-08-13 09:20
Ja, ibland undrar jag om jag sett en bivråk utan att begripa, men det har jag inte lidit av.
Jo, det finns en lokal med kungsfiskare, tämligen okänd, jag fått tips om. Men av olika skäl har jag inte kommit dit. Det är svårt att göra allt. Har det i bakhuvudet. Vi är ett något begränsat par hemma, med vissa fysiska hinder, som begränsar tillvaron mycket. Men som sagt, jag är medveten om platsen.
Hej,
Fältarbete är hårt. Det är en god början med bilder. Försök att låna en längre brännvidd. Canon borde stå i kö för att supporta dig.
Lycka till
Bob och Ninni
Svar från imse 59 2016-08-13 09:04
Dom där stora vräkiga sakerna med maffig brännvidder, dom får dom stora starka hålla sig med. Jag får nog nöja mig med 400 och hoppas på att den säter sig på den där pinnen närmast bryggan någon gång. Möjligtvis att min nästa kamera ( Nikon :-) ) blir en FX så jag kan öka upp iso rejält.
Och blir det rätt ljus på andra sidan så skall jag nog få till något lite bättre där också.
Ha, ha, tror du Canon vill att jag skall överge mina Nikon.
Tack !
ing-marie
Väldigt fina fågeluppleveler du haft! Kungsfiskare kan ju vara rätt så stabila vad gäller sin lokal, så länge som det finns fisk och det inte har frusit igen så kanske den finns kvar länge.. Hade själv en nära upplevelse med en Kungsfiskare för längesedan, på den 'analoga' tiden.. Medans jag höll på att sjösätta min lilla båt i innerskärgården vid en liten strand, så satt det en Kungsfiskare på en gammal bryggpåle mindre än 10 meter ifrån och tittade på mig.. detta under säkert 10 minuter! Men jag hade inte upptäckt den, det var ingen normal miljö för Kungsfiskare. Och kamera med tele hade jag.. Upptäckte den inte förrän den gav ifrån sig sitt skarpa läte, när den flög iväg! Den riktigt lyste med sina skarpa färger i medljuset jag hade där, men någon bild fick jag inte! Tycker dina bilder var klart godkända! Jag gillar när det är mycket miljö i bilderna!
Hälsn!
Svar från imse 59 2016-08-13 09:11
Tack Jan ! Så spännande varje gång den kom flygande, var skall den sätta sig nu. När jag kollar på alla bilder jag tog när den dök i och plaskade, vilket den gjorde massor med gånger så ser jag att den tittar på mig när den sätter sig. Nästan som om den ville visa upp sig :-)
Man får försöka glädja sig åt upplevelser också och inte bara gräma sig över att man inte fick någon bild.
ing-marie
Hej Ing-Marie,
jag har också haft en strapats med kungsfiskare i somras och det blev inte ens så här bra resultat så bilderna har inte visats ännu. Det blev många blåa streck och där jag satt växlade det mellan skugga (mörk) och skarp sol dvs exponeringen var aldrig rätt när man försökte panorera. Men det är en pigg och mycket vacker liten fågel.
Hälsningar Lena
Svar från imse 59 2016-08-29 18:55
Men nu har jag sett dina bilder och dom var väl klart godkända !
Jag har inte varit in till Gävle och gjort några nya försök, men det blir väl någon dag då vädret har återställt sig.
ing-marie
Känner igen känslan att "Äntligen satt den där" :-) Pröva att sätta ut egna lockande sittpinnar där du väljer bakgrund mm. Inte allt för sällan funkar det. De plaskande och badande kungsfiskare jag har sett har varit unga som tränar på att dyka. Ofta håller de till på i ett område men vips så är de borta, så passa på medan du vet var de finns. För att fånga en vuxen nära på bild så har jag alltid varit tvungen att använda camo eller gömsle. De verkar helt enkelt skyggare :-) Lycka till med KF-jakten :-)
Svar från imse 59 2016-08-29 18:57
Tack för dina rader !
Det är lite svårt att göra något åt bakgrund och fixa sittpinnar här. Det stupar rätt ner hela vägen efter ån. Och så är det en hel del bebyggelse längs efter. Så vi får hålla till på en brygga.
ing-marie



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg